Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pet, 2.6.2023 | 20.30
  • Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK)

Glasovi v jeziku: Literatura – jezik – identiteta – nacijaSpomladanska konferenca nemške akademije za jezik in slovstvo v Ljubljani

Nemško-slovenski literarni dialog ima dolgo in razgibano zgodovino. Nemška akademija za jezik in slovstvo s spomladanskim zborovanjem v Ljubljani nadgrajuje plodovite odnose med obema kulturnima prostoroma. Pod geslom »Od besede do besede, od verza do verza« (iz pesmi Petra Semoliča) se bo med 2. in 4. junijem 2023 zvrstilo več dogodkov s priznanimi slovenskimi in nemško govorečimi pisatelji in znanstveniki.

Nemška akademija za jezik in slovstvo sreča Slovensko akademijo znanosti in umetnosti

Ko govoriš ali pišeš, si vedno nekdo. Slovenec ali Nemec, moški ali ženska, mlad ali star, izobražen, naiven, prijazen ali vulgaren: jezik in identiteta sta neločljivo povezana. To velja za posameznike in skupine, vse do države, naroda. Govor in pisanje lahko spodbujata participacijo, a prav tako lahko netita izključevanje. Zlasti literatura v nacionalnih jezikih je v nekaterih evropskih državah odigrala odločilno vlogo pri oblikovanju nacionalne identitete. Razkroj ustaljenih identitet literaturo in jezik spet postavlja pred nove izzive. O jeziku kot osrednjem mediju politične in kulturne identitete ter o literaturi v času krize identitet bodo razpravljali člani Akademij.

Pozdravne besede
Peter Štih, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti
Ernst Osterkamp, predsednik Nemške akademije za jezik in slovstvo

Uvodni predavanji
Andreas Gardt, jezikoslovec
Tomo Virk, literarni teoretik in prevajalec

Okrogla miza z
Milanom Deklevo, Andreasom Gardtom, Ernstom Osterkampom,
Petrom Štihom, Danielo Strigl, Tomom Virkom
Moderira Ksenija Horvat.

Jezik: Slovenščina/nemščina s simultanim prevajanjem
 
Produkcija: Goethe-Institut Ljubljana, Nemška akademija za jezik in slovstvo, Cankarjev dom
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek bo potekal v veliki čitalnici
Dogodek na FB
Konferenca bo med drugim tematizirala razmerje med jezikom, literaturo in identiteto. Na branjih in pogovorih bodo nastopili Milan Dekleva, Miljana Cunta, Terézia Mora, Jan Wagner, Uroš Zupan, Durs Grünbein, Maja Haderlap in drugi. Program zaokrožujeta pesniška zabava in podelitev nagrad.

Nemška akademija za jezik in slovstvo je ena osrednjih nemških ustanov za jezik in književnost, ki združujejo pomembne nemško govoreče pisatelje, prevajalce, kritike in znanstvenike iz Nemčije in tujine. Od leta 1951 podeljuje Büchnerjevo nagrado, najprestižnejše priznanje za književnost v nemškem jeziku. Srečanja se bo udeležilo petdeset članov Akademije.

Program konference.