Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Sre, 6.4.2022 | 20.00
  • Cankarjev dom

Festival Fabula | Ivana Šojat: UnterstadtLiterarni večer

Ivana Šojat (1971) se je rodila v Osijeku, kjer je končala gimnazijo in dve leti študirala matematiko in fiziko na Pedagoški fakulteti. Kasneje je osem let živela v Belgiji in tam diplomirala iz francoščine. Njeno romaneskno delo je bilo večkrat nagrajeno, za roman Unterstadt (2009) je prejela domala vse najpomembnejše hrvaške literarne nagrade. Med njenimi kasnejšimi proznimi deli naj naštejemo še romane Nikogaršnji sinovi (2012), Jom Kipur (2014) in Ezan (2018), piše pa tudi kratko prozo, poezijo in esejistiko ter je priznana prevajalka iz francoskega in angleškega jezika.

Kultni roman Unterstadt je ena tistih knjig, ki bralca posrka v zgodbo. Delo je v prvi vrsti roman o Osijeku, o meščanski družini nemških korenin, o dvajsetem stoletju, zgodovinskih turbulencah, spremembah, pravičnosti in krivici, vojnah, smrti, strahu, ljubezni in veselju. Usoda družine, mesta in države je pripovedovana skozi življenja štirih generacij žensk, živečih v burnem zgodovinskem obdobju, ki ženskam ni bilo naklonjeno. Njihova življenja zaznamujejo krivice, smrti, strah, pa tudi ljubezen in veselje, ki ohranjata upanje v lepšo prihodnost. Svet Unterstadta, poln čustev, preobratov, vitalnosti, odtenkov, vrlin in pomanjkljivosti glavnih in stranskih protagonistov, je univerzalen in se dotika skoraj vsake družinske zgodovine na tem svetu.

Roman je prevedel Jure Potokar.
Pogovor bo vodila Ksenija Horvat.

Roman Unterstadt je nastal v sklopu projektnega sodelovanja Fabule in Beletrine s slovenskimi založbami in bo izdan v sodelovanju z založbo Didakta ter predstavljen kot del spremljevalnega programa Fabule 2022.

Dogodek bo tolmačen v slovenščino.
 
Produkcija: Festival Fabula, Beletrina in Cankarjev dom
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
V Klubu Cankarjevega doma