Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pet, 29.4.2022 | 20.00
  • Cankarjev dom

Fabula v teoriji - Chimamanda Ngozi AdichiePogovor o literaturi

Na letošnjem festivalskem sklopu Fabula v teoriji bomo 29. aprila, ob 20. uri, v Linhartovi dvorani, prisluhnili predavanju nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adichie (1977), v katerem bo spregovorila o ranljivosti posameznika ob izgubi bližnjega in odtujenosti, ki smo jo občutili med krizo korona pandemije.

Predavanju bo sledil pogovor o temah, kot so osvetljevanje raznolikih zgodb znotraj različnih kultur, konstrukcija človeške identitete, spola in spolnosti, ki jih pisateljica pogosto obravnava v svojih delih. 

V sklopu avtoričinega gostovanja bo v knjižni zbirki Fabula v sodelovanju z založbo UMco, izšlo delo Zapiski o žalovanju, ki prinaša intimno in tragično izkušnjo smrti in bridkosti. Zapiski v poetičnih izbruhih izrisujejo zlom po smrti avtoričinega ljubljenega očeta, umrlega med svetovnim divjanjem pandemije covida-19.

Dogodek bo tolmačen v slovenščino.
Produkcija: Festival Fabula, UMco, Beletrina in Cankarjev dom
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
Dogodek na FB
Kupi vstopnico
Program Fabula v teoriji v dveh teoretičnih omizjih pretresa stanje človeške ranljivosti oziroma občutljivosti. Kako gledati na posameznika in na družbo, kako v sodobnem času obravnavamo ranljive skupine, manjšine in njihove življenjske situacije, kako majhni in krhki smo v resnici nasproti vsemogočnemu sistemu in koliko ranljivosti si v sodobnem času človeške odsotnosti in družbene apatičnosti sploh še dopustimo?