Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Pet, 17.3.2023 | 20.00
  • Cankarjev dom

Fabula | Cristina Morales: BojevnikiFabula Hub

Cristina Morales (1985) je eden najbolj inovativnih, radikalnih in izrazitih glasov sodobne španske književnosti, po poklicu pa diplomirana pravnica in politologinja ter specialistka za mednarodne odnose. Avtorica, ki ima za seboj štiri romane (Los combatientes – Bojevniki, Últimas tardes con Teresa de Jesús – Zadnji večeri s Terezijo Jezusovo, Terroristas modernos – Sodobni teroristi in Lectura fácil – Lahkotno branje) ter zbirko kratkih zgodb La merienda de las niñas (Dekliški popoldanski prigrizek), je znana po svoji ostri kritiki družbenih, političnih in medijskih struktur ter ideologij. Za svoja dela je prejela mnogo nacionalnih in mednarodnih nagrad, leta 2021 pa jo je ugledna literarna revija Granta razglasila za najboljšo mlado špansko prozaistko. Ob svojem literarnem ustvarjanju deluje tudi na področju gledališča, plesa in glasbe; sodeluje s sodobnim plesnim kolektivom Sexual Femenina in je izvršna producentka punk skupine At-Asko.

Knjiga Bojevniki – morebiti roman, morebiti gledališka igra – skozi fikcijo bralcu pripoveduje resnično zgodbo o reprezentaciji in resničnosti, o vsiljenih radikalizmih in avtentični transgresiji, o umetnosti kot provokaciji in provokaciji kot umetnosti. Protagonisti dela, mladi člani gledališke skupine, ki s svojo umetnostjo želijo izraziti prezir do družbe, v svojem delovanju smešijo vse spoštovanja vredne posameznike, začenši pri sebi, nadaljujoč z igralskimi kolegi, vse do velikih literarnih mojstrov. Na ta način in izhajajoč iz starega avantgardnega načela poveličevanja mladih člani skupine svojo mladost spremenijo v besno zgodovinsko kategorijo, ki jih spremeni ne le v gledališke, temveč tudi v politične akterje, saj je resničnost možno prikazati le s posmehom, pri čemer avtorica izgradi provokativen generacijski portret, izvirajoč iz medgeneracijskega prepada, nerazumevanja s strani okolice in anomalij sodobnega sveta. Inovativnim pristopom znotraj izpisanega ter izvrstni rabi medbesedilnosti na formalni ravni sledi tudi vsebina, ki prek humorja in ironije bralca na intenziven način pripravi h kritičnemu razmisleku in dvomu v trenutno družbeno ureditev kapitalistične in patriarhalne diktature. Delo, ki spodbuja k prebuditvi ter opozarja na nujnost boja za potrebne spremembe v nas in okoli nas.

Roman je prevedla Veronika Rot.

Dogodek bo moderirala Urška Brodar, pogovor z avtorico bo tolmačen v slovenski jezik.
Produkcija: Festival literature sveta - Fabula
Vstopnice: Brezplačne vstopnice
Dogodek bo potekal v Štihovi dvorani Cankarjevega doma.
Dogodek na FB
Kupi vstopnico
Fabula Hub je del programskega sklopa, v katerem festival Fabula posebno pozornost namenja mladim obetavnim avtorjem/avtoricam, ki jih družita izkušnja sobivanja v različnih kulturah in delovanje v različnih umetniških medijih. V letu 2021 se je kot prva avtorica predstavila mlada nemška pisateljica in dramaturginja Enis Maci, v letu 2022 smo v okviru programa gostili hrvaškega pesnika, pisatelja in dramaturga Dina Pešuta, v letu 2023 pa pozornost namenjamo španski literaturi in avtorici Cristini Morales. Fabula Hub ob gostovanjih novih upov svetovne literature poskrbi tudi za prve prevode njihovih del v slovenski jezik, ob tem pa organizira tudi dodaten spremljevalni program, v okviru katerega izbrani avtor/avtorica spoznava mlada imena slovenske literature oziroma kulture in se z njimi povezuje.