Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Sre, 30.3.2022 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Ekonomija in razredna struktura nemškega fašizmaAntiavtoritarni bralni krožek

Začenjamo novo serijo pogovorov z naslovom Antiavtoritarni bralni krožek!

Na prvem srečanju predstavljamo delo Ekonomija in razredna struktura nemškega fašizma Alfreda Sohn-Rethela (1979), ki ga je v prevodu Amalije Maček in s spremno besedo Leva Centriha izdala Založba Sophia (2012). 

Bralni krožek pripravlja, vodi in k debati vabi Miha Zadnikar, znani kulturni in družbeni aktivist, alternativni teoretik, mislec, bralec in poslušalec.

Dandanes so zelo veliko v rabi sintagme, koncepti in pojmi kot so novi desni radikalizem, (post)fašizem, neonacizem, desni populizem, novi totalitarizem, skrajna desnica... V zapisanem in izgovorjenem se velikokrat uporabijo prehitro, a je njihova raba (žal) vse pogosteje tudi zelo upravičena. Kadar hočemo z dvema izrazoma objeti odpor tako do zgodovinske kot tudi do današnje pojavnosti vsega omenjenega — in še česa — po navadi rečemo, da smo protifašistični ali/in antiavtoritarni.

Koliko se lahko pri tem zanašamo na starejše analize vseh mogočih pretenj? Bi morali pri tem početju uporabljati nov jezik? Kaj je pravzaprav antifa in kakšna je vloga socialnega anarhizma v tem času? Kako se izognemo ponavljanju starih metod boja? Kaj se je zgodilo, da kljub pouku iz preteklosti nismo bili sposobni zaustaviti novih groženj? Pri tem se postavlja še in še vprašanj.

Na prvem srečanju bomo razpravljali o tem, kaj vse — oziroma kakšno pripravo — terja od nas kritično in produktivno motrenje, če nočemo, da to spodrsne v kliše in naposled ne izgubimo tal pod nogami v navzkrižnem ognju pretiranega obkladanja z »velikimi besedami« in krepkimi pojmi. Uvodoma predstavljamo nadvse primerno delo, izjemno študijo Ekonomija in razredna struktura nemškega fašizma, ki jo je marksistični ekonomist in filozof Alfred Sohn-Rethel spremljal iz prve roke.

Redna mesečna srečevanja na temo prav tako ponujajo celo knjižnico temeljne antiavtoritarne literature. V prihodnje se nam pridružijo še gostje, ki bodo po pogovoru podali svojih pet knjižnih enot. Razkrijemo jih na prvem dogodku 30. marca!
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Literarne prireditve na domačiji sofinancira MOL-Oddelek za kulturo in so del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo RS.