Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 21.5.2024 | 16.00
  • LUD Literatura

Človek ni čolnPesniška delavnica na Prepišnem uredništvu 2024

Vsaka pesniška delavnica se mora najbrž začeti s pridržkom – pisanja poezije se ne da poučevati, vsaj ne na tak način, kot poučujemo večino drugega. Poezija je pač intimna reč, in tudi sam, ki sem je prebral že precej in sem bil nekoč celo kritik, težko objektivno opredelim, zakaj je ta ali ona zbirka vrhunska, kakšna druga pa povprečna. A za čisto subjektivnost vendarle ne gre – četudi ni povsem jasnih pravil, kdaj je pesem dobra in kdaj slaba, vseeno obstajajo nagrade za najboljše zbirke, obstaja kritika poezije, obstajajo konec koncev uredniki, ki odbirajo pesmi in zbirke za objavo, pri čemer se, ne glede na to, kaj si morda mislimo, kljub vsemu ne zanašajo zgolj na osebni okus.
Na delavnicah tako ne bomo poskušali začrtati nedvoumnih pravil za dobro pisanje niti ne postaviti sistema konstrukcije idealne pesmi. Namesto tega si bomo na podlagi pesmi, ki jih bodo poslali udeleženci, ogledali nekaj izbranih vidikov poezije in njenega pisanja, komentirali, kako so ji lahko bodisi v korist bodisi v škodo, in preizkusili par alternativnih pristopov ter razmišljali, kaj se ob njih v pesmih spremeni in kako.
– Jernej Županič

Delavnice bodo potekale 21., 22. in 23. maja med 16. in 17.30 uro na Trubarjevi 51. Vodi jih Jernej Županič.

Za udeležbo je obvezna prijava. Število mest je omejeno, prijave so odprte do sobote, 18. maja 2024, oziroma do zapolnitve mest. Ob prijavi dodajte tudi pet svojih pesmi.
Prijava: https://forms.gle/885zbowtWemGryTF8
Produkcija: LUD Literatura
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek na FB