Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 31.3.2020 | 19.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Čitalnice: Rasistični feminizem v imenu pravic ženskPredavanje

Knjiga V imenu pravic žensk Sare Farris je v izvirniku izšla leta 2017 (In the Name of Women's Rights: The Rise of Femonationalism, Duke University Press) in se nemudoma uvrstila med referenčna dela sodobnega marksističnega feminizma.

Farris v izčrpni študiji opozori na nepričakovano in zaskrbljujoče zavezništvo zahodnoevropskih nacionalistov, neoliberalcev in določenih feministk, ki jih enoti ideja, da je treba ženske iz muslimanskih, nezahodnih kultur »rešiti« – v istem zamahu pa njihove moške sorodnike obtožujejo, da so posiljevalci, kriminalci, nekdo, ki nam odžira službe in blaginjo.

Knjigo bo predstavila sociologinja in prevajalka Antonija Todić, ki bo delo umestila v okvir feminističnih teorij o družbeni reprodukciji in orisala njegovo relevantnost za slovenski prostor.

Produkcija: UDESIN in Kooperativa THD (*cf., DTP Analecta, Krtina, Sophia, Studia humanitatis)
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek pripravlja založba Sophia. 
Dogodek na FB
Čitalnice so celoletni cikel pogovorov in predavanj v organizaciji projekta UDESIN in Kooperative THD. Vzpostavljajo skupen prostor mišljenja aktualnih družbenih situacij ter novih umetnostnih, političnih in znanstvenih praks.