Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Čet, 9.3.2023 | 18.00
  • AKC Metelkova mesto

bell hooks: Feminizem je za vsakogarPredstavitev knjige

Po izidu slovenskega prevoda knjižice bell hooks Feminizem je za vsakogar: Strastna politika, ki je drugo prevedeno delo avtorice pri nas in ga je prav tako kot prvo, izdala Založba Sophia, se na festivalu Rdeče zore ponovno posvečamo prevajalkam_cem, njihovemu delu, vzgibom zanj in izzivom ob prevajanju feministične strokovne literature.

Pogovor bo povezoval Blaž Gselman, na njem pa bosta sodelovali dr. Ana Makuc, pesnica in prevajalka, ki je prevedla knjižico Feminizem je za vsakogar in Mojca Dobnikar, lektorica in prevajalka, ki je med drugim za Založbo Sophia prevedla knjigi bell hooks Naša pozicija: razred je pomemben in Cinzie Arruzza Nevarna razmerja: Poroke in razveze marksizma in feminizma.

Medgeneracijsko povezovanje, kot predpogoj za solidarno družbo, nam bo tudi ob tem pogovoru odprlo nove poglede na skupnostno približevanje enakopravnejši in bolj vključujoči družbi.

Mojca Dobnikar in Ana Makuc nista zgolj prevajalki, temveč imata bogate izkušnje s feministično-aktivističnim delovanjem na številnih področjih, najsi bo to filozofija, umetnost, politika, novinarstvo, socialno delo ali pa boj proti nasilju. Z njima se bomo dotaknile_i definicije feminizma po bell hooks – kot »gibanja, ki se zavzema za konec seksizma, seksističnega izkoriščanja in zatiranja«. Sledi pa še zabavna nagradna igra, ob kateri bomo zmagovalkam_cem podelile_i nekaj izvodov prevedene knjižice.
Produkcija: Rdeče zore in Založba Sophia, SCCA-Ljubljana, Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa- spol.si
Vstopnice: Dogodek je brezplačen
Dogodek bo potekal v projektni sobi SCCA (Metelkova 6)
Dogodek na FB