Tukaj živimo
literaturo.

Ljubljana je eno od 53 svetovnih Unescovih mest literature.

  • Dogodki | Tor, 8.12.2020 | 18.00
  • Vodnikova domačija Šiška

Achille Mbembe: Kritika črnskega umaPogovor o knjigi

Po dogodkih, ki so v središče postavili miselnost Frantza Fanona, Serijo pogovorov in predavanj o afriški literaturi nadaljujemo z znamenitim kamerunškim mislecem Achillom Mbembejem in njegovo knjigo Kritika črnskega uma (ZRC SAZU 2019), o kateri se bosta pogovarjali Aleksandra Gačič in Nina Cvar.
 
Achille Mbembe je, kot sta ga označila pisca spremne študije dr. Marina Gržinić in dr. Lev Kreft, eden najprodornejših teoretikov globalnega kapitalističnega neoliberalnega sveta. Rodil se je leta 1957 v nekdanji francoski koloniji Kamerun, izobraževal se je v Franciji in doktoriral iz zgodovine na Sorboni. Danes poučuje na Inštitutu za družbene in ekonomske raziskave Wits (Institute for Social and Economic Research, WISER) v Južnoafriški republiki. Kot neizprosen kritik zahodne dominacije v času postkolonializma, ki razvija in nadaljuje klasično prelomno delo Frantza Fanona, sodi med ključne figure kritične misli danes.
 
Pogovor bo potekal v živo preko platforme Zoom in na FB profilu domačije. Vabimo tudi k vprašanjem.
 
KORAK DO KNJIGE:
Knjigo Kritika črnskega uma lahko po predhodnem dogovoru (pia.prezelj@divjamisel.org) prevzamete tudi na domačiji!

Oglejte si še seznam preostalih knjig iz serije Izbrano, ki so naprodaj in na voljo za prevzem na domačiji.
Produkcija: Vodnikova domačija Šiška
Sofinancira MOL - Urad za mladino.
Dogodek na FB
Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi odpira prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtorjev, jo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir. Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.